Modificările la Codul Fiscal, au fost aprobate prin Ordonanța 16/15.07.2022
- de la 1 august 2022, pentru contractele cu timp parțial se va plati contribuția la CAS (pensie) la nivelul salariului minim brut pe tara (2550 lei momentan – 1.083 lei contributii ).
- de la 1 ianuarie 2023:
Microintreprindere (impozit pe venit 1%) va putea fi doar societatea care:
– are cel putin 1 angajat cu norma intreaga
– are o cifra de afaceri sub 500.000 euro
– asociații care dețin peste 25% din capitalul social, sunt in maxim 3 societati
– au realizat alte venituri decat consultanță si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale
Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8% .
Activitățile independente (PFA, II, etc) la norma de venit vor putea fi doar dacă venitul brut realizat este sub 25.000 euro, in caz contrar vor plati impozit la sistem real.
Contribuțiile sociale la activitățile independente, vor fi datorate in mod diferit:Contribuția la pensii:
– dacă venitul realizat este cuprinsă între 0 si pana la 12 salarii minime brute pe tara, contribuția la pensii nu se datoreaza
– dacă venitul realizat este cuprins între 12 si 24 salarii minime brute pe țara, contribuția la pensii se datoreaza la 12 salarii minime brute pe tara (Exemplu: salariul minim este 2550 lei * 12 luni * 25% cota de impozit = 7650 lei/an)
– dacă venitul realizat este peste 24 de salarii minime brute pe tara, contribuția la pensii se va datora la 24 de salarii minime brute pe tara (Exemplu: salariul minim este 2550 lei * 24 luni * 25% cota de impozit = 15300 lei/an)
Contribuția la sanatate:
– dacă venitul realizat este cuprinsă între 0 si pana la 6 salarii minime brute pe tara, contribuția la sanatate nu se datoreaza dar se poate opta
– dacă venitul realizat este cuprins între 6 si 12 salarii minime brute pe țara, contribuția la sănătate se datoreaza la 12 salarii minime brute pe tara
– dacă venitul realizat este cuprins între 12 si 24 de salarii minime brute pe tara, contribuția la sănătate se va datora la 12 salarii minime brute pe tara- dacă venitul realizat este peste 24 de salarii minime brute pe tara, contribuția la sănătate se va datora la 24 de salarii minime brute pe tara.
S-au scos veniturile neimpozabile pentru salariati, in forma in care sunt momentan.
Exemplu: concediile decontate angajatilor, primele voluntare de sanatate, contribuțiile la fondurile de pensii facultative, sumele acordate in regim telemunca, etc. Aceste venituri vor fi neimpozabile doar in limita a 33% din salariul de baza. Adică se cumulează veniturile neimpozabile, se compara cu salariul de baza in limita a 33% iar dacă este peste aceasta limita, diferenta se impoziteaza cu toate contribuțiile salariale inclusiv impozit pe venit.
Veniturile din chirii vor fi impozitate cu 10% la contravaloarea chiriei, fără a se mai acorda deducerea de 40%. In plus orice modificare a contractului de închiriere se va anunța la ANAF in maximum 30 de zile de la data modificării sau incheierii contractului de închiriere.